Om padel

Padel är en enkel sport att spela och förklaras bäst som en blandning av tennis och squash. Storleken på banan är 10m x 20m och omringad av 3m höga glasväggar som får användas i spelet. Man behöver inte ha någon erfarenhet av racketsporter för att kunna njuta av sporten. Padel har blivit en uppskattad sport då den är enkel att lära sig och kul för den som vill testa något nytt. Padel är och också det perfekta valet för den som är ute efter en social fysisk aktivitet.

Padel är en riktigt stor sport i Sydamerika samt i några av de sydeuropeiska länderna Spanien, Italien, Frankrike och Portugal. Störst antal utövare av dessa länder har Argentina med över 4 miljoner spelare. I Europa är det Spanien som dominerar i medlemsantal och genom att ha de duktigaste spelarna.

Glädjen i padel har många i Sverige redan upptäckt. Vi tror att mycket av glädjen finns i att du kan spela padel tillsammans med olika människor, mot olika typer av motstånd. Tjejer och killar kan spela tillsammans (mixed), äldre kan spela mot yngre. Eller varför inte utmana dina barn, föräldrar eller arbetskamrater? Våga utmana dig själv, våga prova att spela padel.

Regler

 
  • Spelas mellan 4 spelare (dubbel). Det finns dock singelbanor som är smalare och som är gjorda för 2 spelare.
  • Samma poängräkning som i tennis.
  • Varje poäng startas med en underhandsserve vilket innebär att racketen inte får träffa bollen högre än höften.
  • Vid första poängen i varje game skall servaren stå till höger om mittlinjen och serva diagonalt. Bollen måste gå över nät och studsa i serverutan.
  • Vid serve är det inte tillåtet att träffa sidogallret efter studs, endast glaset.
  • Två servar som i tennis.
  • Linjerna är endast i bruk vid serve, därefter är hela banan i spel.
  • Det är tillåtet att spela volley och halvvolley. Bollen får även studsa i marken och därefter i bakvägg/sidovägg innan du slår tillbaka den på motståndarnas sida.
  • Det är tillåtet att slå bollen i glasväggarna på sin egen planhalva för att få över bollen till motståndarnas sida.

VÄlj rätt skor

Då padelbanan är belagd av sandkorn är det viktigt att du använder rätt typ av skor. Det finns skor som är utvecklade för padel. Det är framför allt sulan som skiljer sig från andra skor  och är framtagen för att ge spelaren bästa möjliga grepp under spelet. Vi pratar gärna mer om skor med dig, välkommen in!

Välj rätt racket

För nybörjare är det viktigt att hitta en racket med stor sweetspot. Rack med stor sweetspot är mer förlåtande. För dig som har hittat din spelstil så finns det en mängd racketar att välja mellan. Besök oss i arenan så berättar vi gärna mer och hjälper dig att hitta ett racket som passar just dig.